Τι μου εμαθαν τα tattoos;

venetia kamara tattoos

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, θαύμαζα τρομακτικά πολύ τα τατουάζ. Στα 15 μου ήθελα να γίνω tattoo artist και θα το μετανιώνω συνέχεια που δεν το δοκίμασα. Στα 16 μου έκανα το πρώτο μου tattoo στον λαιμό "Art Nouveau" και λίγους μήνες αργότερα μια ακόμα φράση στο χέρι. Δεν το συνιστώ να χτυπήσετε tattoo σε τόσο μικρή ηλικία -όσο γελοίο κι αν ακούγεται να το λέει κάποιος που το έχει κάνει.

Μπορώ να χαζεύω ατέλειωτες ώρες την δουλειά διαφόρων καλλιτεχνών, και να βλέπω 5 επεισόδια στην σειρά από tv shows όπως LA Ink και Tattoo Fixers.  Πρόκειται για ένα είδος πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχει υπό τον κλοιό της η Τέχνη, και ο λόγος είναι απλός: Δεν ζωγραφίζεις έναν καμβά που θα μείνει -συνήθως- ανέγγιχτος με το πέρασμα των χρόνων, αλλά το σώμα ενός ανθρώπου χαρίζοντας ζωή στο σχέδιο σου. Γνωρίζοντας παράλληλα -ως tattoo artist- ότι η τέχνη σου όχι μόνο θα φθαρεί, αλλά θα έχει και ημερομηνία λήξης. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις ολόκληρα έργα τέχνης στην πλάτη κάποιου κι όχι σε έναν καμβά. Ο tattoo artist όχι μόνο δεν έχει περιθώρια λάθους, αλλά πρέπει να δουλέψει πάνω σε ένα ζωντανό ον που κινείται, αναπνέει, σε αντίθεση με την ευκολία ενός απλού χαρτιού το οποίο δεν αλληλεπιδρά μαζί σου. 

Τα τατουάζ δεν σε καθορίζουν σαν άτομο. Δεν προδίδουν τίποτα άλλο πέρα από την διάθεση σου για καλλιτεχνική παρέμβαση στην φύση. Δεν ορίζουν ούτε την μόρφωση σου, ούτε τις παρέες σου, ούτε τον χαρακτήρα σου. Δυστυχώς, αρκετοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα. Αυτό βέβαια δεν θα εμποδίσει κάποιον ο οποίος θέλει να ζωγραφίσει το σώμα του, από το να το κάνει. Γιατί εάν όλοι σκέφτονταν "τι θα πει ο κόσμος" τότε δεν θα υπήρχαν τα tattoos in the first place, και φυσικά δεν θα φτάναμε ποτέ στην ολοκληρωτική αποδοχή τους.



Έχοντας αποκτήσει -ελάχιστα συγκριτικά με άλλους- τατουάζ στην συλλογή μου τα τελευταία 8 χρόνια, ορίστε μερικά πράγματα που έμαθα:

- Κάνε tattoo μόνο εάν είσαι αρκετά ώριμος. Γι' αυτό όλοι προτείνουν να μην χτυπήσεις τατουάζ σε μικρή ηλικία. Η αισθητική των ανθρώπων αλλάζει τρομακτικά στην διαδικασία μετάβασης από την εφηβεία προς την ενηλικίωση και καλό είναι να μην σημαδέψεις το σώμα σου με κάτι που μπορεί να σου φαίνεται υπέροχο στα 16, και φρικτό στα 20.

- Δεν χρειάζεται να χτυπήσεις ένα τατουάζ που από πίσω να κρύβεται ολόκληρη η ιστορία της ζωής σου. Είναι μια γνωστή θεωρία που ποτέ μου δεν κατάλαβα πλήρως. Είναι απόλυτα okay να κάνεις ένα tattoo με νόημα -έχω μερικά από αυτά- και απόλυτα okay να χτυπήσεις ένα tattoo επειδή σου αρέσει απλά σαν σχέδιο -κι απ' αυτά έχω. 

- Βρες το στυλ που ταιριάζει περισσότερο στην αισθητική σου: old school, realistic, water color, abstract, neotraditional, geometric, με χρώμα ή χωρίς. Προσωπικά το μάτι μου έπεφτε πάντα στα old school σχέδια, οπότε ακολούθησα αυτό το στυλ. Κατ' εμέ είναι η πιο "γνήσια" μορφή τατουάζ, τα υπόλοιπα τα θεωρώ ζωγραφιές πάνω στο σώμα. Δεν ξέρω πώς ακριβώς να το εξηγήσω κι εννοείται είναι τελείως προσωπική μου άποψη. 

- Βρες έναν tattoo artist που ειδικεύεται στο είδος που προτιμάς, και θαυμάζεις πολύ την δουλειά του. Η διαδικασία του να βρεις έναν καλό καλλιτέχνη είναι ό,τι πιο σημαντικό. Πρέπει να νιώθεις 100% σίγουρος με τον artist που διάλεξες, να ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική σου ώστε να γνωρίζεις ότι αυτό που πρόκειται να σου σχεδιάσει θα σε ικανοποιεί και φυσικά να τον εμπιστεύεσαι να σε "ζωγραφίσει". Ο καλλιτέχνης θα σου δείξει την στάμπα του tattoo, και ύστερα θα το γεμίσει με σκιές ή/και χρώματα ανάλογα με το δικό του στυλ. Ποτέ δεν βλέπεις στην στάμπα το τελικό αποτέλεσμα -γι' αυτό πρέπει να εμπιστεύεσαι τυφλά τον καλλιτέχνη, και να ξέρεις εκ των προτέρων ότι η αισθητική του ταιριάζει με την δική σου.

Έχοντας "χτυπήσει" σε 5 διαφορετικούς artists και έχοντας μιλήσει με αρκετούς ακόμη, συνειδητοποίησα την σημαντικότητα του να νιώθεις οικειότητα με τον καλλιτέχνη. Είναι ένας άνθρωπος που θα σημαδέψει το σώμα σου για πάντα, που θα περάσετε αρκετές ώρες μαζί, που ίσως θα πρέπει να είσαι μερικώς γυμνός μπροστά του. Η οικειότητα και η εμπιστοσύνη είναι το παν. Έχει τύχει να επισκεφτώ tattoo artist ο οποίος ήταν εξαιρετικός στην δουλειά του (όχι για traditional βέβαια) αλλά ο τρόπος που μου μιλούσε ήταν αγενέστατος και σνομπ. Φυσικά και δεν χτύπησα σε εκείνον. Θα χτύπαγα σε κάποιον που με ειρωνευόταν κάθε λίγα δευτερόλεπτα και δεν μου εξηγούσε τίποτα; Hell to the no!

Βρες έναν καλλιτέχνη που έχει την διάθεση να ακούσει αυτό που έχεις υπόψη, που σου εξηγεί ακόμα και την πιο χαζή απορία χωρίς ειρωνικό ύφος, που έχει πέρα από ταλέντο, υπομονή και καλή διάθεση. Ξεκίνησα κάποια tattoos στον Zaime από το Dr. Pepper αλλά ήθελα κάτι ακόμα πιο traditional. Πλέον "χτυπάω" στον Captain από το Darkside Tattoo Society, γιατί πρώτον λατρεύω όλα του τα σχέδια οπότε ξέρω προκαταβολικά ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα με απογοητεύσει ούτε κατά διάνοια, και δεύτερον, έχει τρελή υπομονή. Plus, θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος στα old school. Θα μου πεις "γιατί δεν πήγες κατευθείαν σε εκείνον;" Γιατί δεν τον είχα ανακαλύψει νωρίτερα, οπότε do your research.

- Πώς θα ξέρεις τι σχέδιο να κάνεις; Aah, επίσης δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Και γι'αυτό είναι τόσο σημαντικό να βρεις τον αγαπημένο σου tattoo artist. Δεν μπορώ να προτείνω πώς να βρείτε κάποιο σχέδιο, καθώς είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Αλλά θα μοιραστώ μαζί σας πώς βρίσκω εγώ τα δικά μου. Έχοντας πλέον καταλάβει ότι θέλω να χτυπάω μόνο old school, έψαξα στα social media διάφορους artists του είδους, των οποίων τα σχέδια με εντυπωσίαζαν. Τις περισσότερες φορές βρίσκω πρώτα το σημείο του σώματος που θέλω να χτυπήσω, και έχοντας μια ιδέα για το μέγεθος του tattoo που ψάχνω, κοιτάω σχέδια στο αντίστοιχο σημείο ή τουλάχιστον στο αντίστοιχο μέγεθος. Κάποιες φορές έχω ήδη υπόψη τι θέλω να χτυπήσω -και φυσικά διευκολύνει την διαδικασία. 

Για παράδειγμα αν ξέρεις ότι θες να κάνεις traditional mermaid tattoo, απλά ψάχνεις στο internet φωτογραφίες, σκίτσα και τατουάζ, συλλέγεις αυτά που σου κίνησαν το ενδιαφέρον, τα δείχνεις στον tattoo artist σου κι εκείνος θα καταλάβει τι θέλεις να κάνεις. Αν δεν ξέρω τι σχέδιο θέλω απλά χαζεύω επί μήνες tattoos. Αν βρω κάτι που μου αρέσει πολύ, το κρατάω και συνεχίζω να ψάχνω. Εάν μετά από μερικούς μήνες εξακολουθώ να θέλω το αρχικό σχέδιο που είχα κρατήσει, τότε το χτυπάω -φυσικά όχι ίδιο ακριβώς αλλά με το ύφος του καλλιτέχνη που θα πας. Είναι σίγουρα χρονοβόρα διαδικασία, και δεν θα συνιστούσα να κάνετε ένα σχέδιο που βρήκατε πριν μια βδομάδα. Σκεφτείτε το, σιγουρευτείτε ότι το θέλετε, γιατί είναι καλύτερο να περιμένεις κάποιους μήνες παρά να καταλήξεις να κάνεις lazer ή cover up λίγα χρόνια αργότερα.

- Μίλα ελεύθερα στον tattoo artist σου. Είναι λογικό να είσαι κάπως αμήχανος στην αρχή να εκφράσεις τον ενδοιασμό σου για το σχέδιο του καλλιτέχνη. Φοβάσαι μήπως τον προσβάλλεις. Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι το δικό σου σώμα, και όχι το δικό του. Ο καλλιτέχνης θέλει να σχεδιάσει πάνω σου κάτι που θα σου αρέσει 100%. Οπότε όταν σου δείξει την στάμπα, εάν δεις κάτι που σε ενοχλεί οπτικά, ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια, πες το! Δεν θα προσβληθεί, αντιθέτως θα του εξηγήσεις ακριβώς όπως το έχεις σκεφτεί για να είστε και οι δύο ικανοποιημένοι. 

- Πώς ξέρεις ότι δεν θα το μετανιώσεις; Δεν το ξέρεις. Ας είμαστε ρεαλιστές, είμαστε άνθρωποι και το γούστο μας αλλάζει όσο αλλάζουμε κι εμείς. Δεν το θεωρώ τόσο τραγικό να μετανιώσεις κάποιο τατουάζ σου, αντιθέτως είναι ανθρώπινο. Μέχρι στιγμής δεν έχω μετανιώσει κάποιο σχέδιο. Στο να μην μετανιώσεις το τατουάζ σου συμβάλλουν όλα τα προηγούμενα: η ωριμότητα, ο σωστός tattoo artist, η διαδικασία εύρεσης του σχεδίου. Μην είσαι επιπόλαιος. Δεν αγοράζεις μπλουζάκι. Σημαδεύεις το σώμα σου. Σκέψου το τραγικά πολύ πριν το κάνεις.

- Ισχύει ότι δεν βρίσκεις εύκολα δουλειά; Ναι, μου έχει τύχει να με απορρίψουν από δουλειά όταν είχα ακόμα τρία μικρά, διακριτικά τατουάζ. Όχι, δεν με πείραξε, γιατί δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αυτό που ήθελα να κάνω στην ζωή μου. Εάν το όνειρο σου πχ. είναι να γίνεις αεροσυνοδός -που απαγορεύονται τα εμφανή τατουάζ- τότε πρέπει να αποφασίσεις εσύ ο ίδιος τι θέλεις πιο πολύ. Προσωπικά, ακολουθώντας πρώτα τον δρόμο της δημοσιογραφίας και ύστερα το YouTube, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Πλέον, έχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι τατουάζ που ευτυχώς σβήνει αυτό το στίγμα και μάλιστα ραγδαία. Δεν γίνεται να απορρίπτεις έναν άνθρωπο κρίνοντας τον από την εμφάνιση του και όχι από τις ικανότητες και την μόρφωση του. This is 20-fucking-18.

βενετια καμαρα τατουαζ


- Μην ζητάς την γνώμη κανενός για αυτό που πρόκειται να χτυπήσεις πάνω σου. Λαμβάνω κάθε μέρα μηνύματα από άτομα που μου ζητάνε να τους προτείνω σχέδιο. Και ξαναλέω: ωριμότητα. This is not a game. Μόνο εσύ ξέρεις τον εαυτό σου.

- Μην ακούς την γνώμη κανενός για τα σχέδια που έχεις πάνω σου. Έχοντας μερικά εμφανή τατουάζ ακόμη και με χειμωνιάτικα ρούχα, πρόσεξα ότι ακόμα και οι άγνωστοι νιώθουν την υποχρέωση να σε ενημερώσουν για το πώς αισθάνονται για τα τατουάζ σου. Αν τους αρέσουν, ότι θεωρούν πως θα το μετανιώσεις, σε ρωτάνε "γιατί το έκανες" ή "τι σημαίνει για σένα", σε αγγίζουν για να "το κοιτάξουν καλύτερα". Like, do I give a fuck about your opinion or something? Πώς το αντιμετωπίζω; Συνήθως με γλυκιά ειρωνεία, γιατί honestly I'm tired of this shit και συνήθως δεν καταλαβαίνουν αλλιώς. Είναι το δικό σου σώμα και μόνο εσύ έχεις λόγο για το τι θα κάνεις σε αυτό.

- "Μα δεν πηγαίνεις ενάντια στη φύση"; Είπε και κοίταξε στο κινητό αν έχει ειδοποιήσεις από τα social media, φορώντας φακούς επαφής, με ανταύγειες στα μαλλιά και μανικιούρ -μπορώ να συνεχίσω ολόκληρη παράγραφο, αλλά you get the point. Όλοι πλέον πηγαίνουμε ενάντια στη φύση, εκτός κι αν είσαι ο Ταρζάν. And it's pretty damn okay.

- Κρίσιμη ερώτηση: Πονάνε τα τατουάζ; Εξαρτάται. Εάν είχα γράψει αυτό το κείμενο μια εβδομάδα πριν θα σου έλεγα "όχι, είναι μια μικρή ενόχληση που μετά από λίγα λεπτά το ξεχνάς". Μετά από το underboob tattoo (στον θώρακα δηλαδή κάτω από το στήθος) θα πω απλώς εξαρτάται το σημείο. Στο  χέρι ήταν πολύ υποφερτό, ακόμα και στον αγκώνα που το φοβόμουν. Θα έλεγα ο πόνος ήταν 5/10 στα δύσκολα σημεία (αγκώνας, κοντά στην μασχάλη, δάχτυλα) και 3/10 στο υπόλοιπο χέρι. Ωστόσο έχω αρκετή αντοχή στον πόνο, είναι προσωπική υπόθεση. Στο underboob όμως, κυριολεκτικά νόμιζα ότι κάποιος μου έσπαγε τα κόκαλα. Οπότε μετράει αρκετά το σημείο. Εάν δεν αντέχεις τον πόνο, τότε ίσως να αποφύγεις τα σημεία που δεν έχουν πολύ "κρέας" όπως αγκώνας, χέρι, παλάμη, δάχτυλα, γόνατα, καλάμια, πλευρά, ντεκολτέ. Επίσης εξαρτάται και από το μέγεθος. Το underboob που έκανα είναι αρκετά μεγάλο (4ωρο session χωρίς καν να το τελειώσουμε). Αν θες μια φράση ή ένα μικρό σχέδιο που η διαδικασία θα διαρκέσει 10-20 λεπτά θα το αντέξεις, δεν είναι τόσο τραγικό. 

- Πρέπει να φροντίζεις τα τατουάζ σου αν θες να διατηρηθούν όμορφα. Φυσικά, πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσεις τις συμβουλές που θα σου δώσει ο artist. Για 20 περίπου ημέρες θέλει πολλή προσοχή και φροντίδα. Στην συνέχεια οφείλεις να φοράς πάντα αντηλιακό, να μην κάθεσαι στον ήλιο γιατί θα πρασινίσει με το πέρασμα των χρόνων, να ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου κλπ.

- Όλοι θα γεράσουμε, με ή χωρίς τατουάζ. Αυτό.

- Όσο πιο πολλά tattoos κάνεις, τόσο περισσότερο θα αγαπάς το σώμα σου. Πριν με βρίσεις, περίμενε να σου εξηγήσω. Εάν είσαι άτομο που πραγματικά αγαπάει τα τατουάζ, θες να βλέπεις τον εαυτό σου καλυμμένο με αυτά. Όπως κάποιος που αγαπάει το μακιγιάζ. Αυτό δεν σημαίνει ότι πριν δεν αγαπούσες το σώμα σου, σημαίνει ότι αρχίζεις να το "θαυμάζεις" περισσότερο από πριν, όχι με κάποια ναρκισσιστική έννοια. Βλέπεις το σώμα σου όπως θα ήθελες να το βλέπεις: ζωγραφισμένο. Όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι είσαι άτομο που λατρεύει την κουλτούρα των tattoos.

Και αυτά τα λίγα -γκουχου- με έμαθαν τα τατουάζ. Με ρωτάτε συνέχεια σχετικά με αυτά, οπότε σκέφτηκα να τα συνοψίσω όλα σε ένα κείμενο. Δεν βαριέμαι ποτέ να μιλάω για tattoos, φαίνεται άλλωστε, και λογικά στα επόμενα χρόνια θα με ψάχνετε ανάμεσα στο μελάνι. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικούς Έλληνες καλλιτέχνες των οποίων την δουλειά εκτιμώ και θαυμάζω. Εάν είστε λάτρεις (ή και όχι βασικά), μπορείτε να επισκεφτείτε το Tattoo Convention τον Μάιο. Πηγαίνω τα τελευταία 7 χρόνια και πάντα ανακαλύπτω νέους εξαιρετικούς καλλιτέχνες, το κλίμα είναι υπέροχο και η έμπνευση ρέει σε αφθονία. 

xx,

Share this:

4 comments :

  1. Vasso και Roza❤️ Όταν γίνω εκατομμυριούχος ώστε να μπορώ να κάνω όλα τα ταττου που θέλω, νομίζω εκείνες θα είναι οι καλλιτέχνες στις οποίες θα επενδύσω!

    ReplyDelete
  2. https://worldofmybeauty.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  3. Πολυ ωραιο αρθρο!!!Απάντησες σε ολες μας τις αποριες ❤

    ReplyDelete
  4. Really a beautiful blog.It is very astonishing and marvelous design.

    ดูหนังออนไลน์

    ReplyDelete