Ακομα κατηγορουμε την γυναικεια σεξουαλικοτητα;



Μια από τις "χειρότερες" προσβολές για έναν άντρα είναι η υπόθεση ότι δεν είναι αρκετά αρρενωπός. Για τις γυναίκες είναι η υπόθεση ότι είναι σεξουαλικά "εύκολες". Για έναν άντρα το να έχει πολλούς ερωτικούς συντρόφους είναι σημείο περηφάνειας -παρόλο που χρειάζονται δύο για να γίνει κάτι τέτοιο. Για μία γυναίκα, είναι σημείο ντροπής. Τέτοιου είδους double standards θα έπρεπε να μας παρακινούν να σκεφτόμαστε γιατί η γυναικεία σεξουαλικότητα αποτελεί ντροπή.

Η συγγραφέας του "Mother, Madonna [or] Whore", Estella Welldon παρατηρεί ότι όταν βάζεις μια γυναίκα σε μία από αυτές τις κατηγορίες, είναι σαν να απαρνείσαι οποιαδήποτε άλλη πτυχή του χαρακτήρα της. Η κοινή γνώμη γύρω από την γυναικεία σεξουαλικότητα ποικίλει μεταξύ της σεμνοτυφίας, και στον εντελώς αντίποδα, της πρόκλησης και της χρήσης αυτής της σεξουαλικότητας για χειρισμό του άλλου ατόμου. Αυτές οι μονόπλευρες απόψεις μας κατευθύνουν μακριά από την πραγματικότητα: το γεγονός ότι όπως οι άντρες, έτσι και οι γυναίκες έχουν υγιή και φυσική διάθεση να είναι σεξουαλικοί.




Όσο τραγικό κι αν είναι, εν έτη 2018 ακόμα πρέπει να εκφράζονται τα απολύτως αυτονόητα. Προωθώντας την αντίληψη ότι οι άντρες "προέρχονται" από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του χάσματος μεταξύ των φύλων. Η ερευνητής Janet Hyde στο "The Gender Similarities Hypothesis" εξηγεί ότι παρόλο που η διαφυλική διαφορά είναι μεγάλη "όσον αφορά τον αυνανισμό και τις πεποιθήσεις γύρω από το σεξ σε μία ελεύθερη σχέση, η διαφυλική διαφορά που αναφέρεται στην σεξουαλική ικανοποίηση είναι σχεδόν μηδενική."

Τα στερεότυπα ξεκινούν από τις επιρροές της κοινωνίας και του (οικογενειακού συνήθως) περίγυρου, κατά τις οποίες οι γυναίκες είναι πιο απίθανο να εκφράσουν την σεξουαλική τους επιθυμία. Η οπτική γωνία της κοινωνίας, μας υπενθυμίζει ότι οι άντρες "είναι σχεδιασμένοι" να επιζητούν σεξ, ενώ οι γυναίκες είναι σχεδιασμένες να το κατακρατούν. Αυτή η πεποίθηση θα ωθήσει τον άντρα να αποκρύψει την ενδεχόμενη ελλειπή σεξουαλική διάθεση φοβούμενος ότι θα δεχτεί τον ίδιο αρνητισμό που δέχεται μια γυναίκα που επιδεικνύει την σεξουαλικότητα της. 

Μια διαδεδομένη διαστρέβλωση της κοινωνικής οπτικής επί του θέματος, είναι ότι οι άντρες θέλουν περισσότερο σεξ από τις γυναίκες -κάτι που φυσικά αποτελεί γενίκευση. Η θεραπευτής Louanne Cole Weston, επεσήμανε σε άρθρο ότι: "Όταν οι άνθρωποι ερωτήθηκαν σχετικά με την απόκλιση της συχνότητας επιθυμίας για σεξ, περίπου το 40% των ανδρών δήλωσαν ότι ήθελαν λιγότερο σεξ". Η Irwin Goldstein M.D. σχολίασε ότι ένας στους πέντε άνδρες έχει χαμηλή λίμπιντο, και περίπου το 30% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν περισσότερη διάθεση για σεξ σε σχέση με τους συντρόφους τους.

Ωστόσο, εάν οι γυναίκες είναι πράγματι λιγότερο σεξουαλικές από ότι οι άντρες, αυτό μπορεί να αποδοθεί ως έναν βαθμό στην δυναμική της οικογένειας. Οι οικογένειες τείνουν να είναι προστατευτικές απέναντι στις κόρες. Οι γονείς υπαγορεύουν τις δικές τους ηθικές, θρησκευτικές και προσωπικές πεποιθήσεις γύρω από το σεξ στα παιδιά τους, και κυρίως στις κόρες τους. Αισθήματα ενοχής και ντροπής γεννιούνται στα σπίτια όταν μαθαίνουν στα μικρά κορίτσια να κρύβουν το σώμα τους και να ντρέπονται γι' αυτό. Καθώς φτάνουν στην εφηβεία και ξεκινάνε οι πρώιμες σχέσεις, οι φιγούρες των γονιών γίνονται ακόμα πιο επικριτικές και αυστηρές, μαθαίνοντας στα κορίτσια να καταπιέζουν την σεξουαλικότητα τους. Οικογένεια, περίγυρος και media μεταδίδουν διαρκώς το μήνυμα ότι αν είσαι σεξουαλική, είσαι ταυτόχρονα και "τσούλα", το γνωστό -δυστυχώς- σε όλους "slut shaming".



Φυσικά, δεν μεγαλώνουν όλες οι γυναίκες σε ένα παρόμοιο ανθυγιεινό (περί απόψεων) περιβάλλον. Πολλές γυναίκες εκπαιδεύονται να σέβονται το σώμα τους, και ότι το να αναπτύσσεις σεξουαλικότητα είναι μια ευχάριστη μετάβαση στην ενηλικίωση. Όταν οι γονείς αποφεύγουν να συζητήσουν για ανάλογες φυσικές αλλαγές του ανθρώπινου σώματος, και τις αποκρύπτουν ως εάν πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να ντρέπεσαι να συζητάς, τότε αυτή η άποψη θα παραμείνει στο μυαλό των παιδιών, και θα αντιμετωπίζουν την σεξουαλικότητα τους σαν κάτι ντροπιαστικό, ή κάτι που θα πρέπει να αποκρύπτουν και οι ίδιοι.

Η σεξουαλική διάθεση σε ένα ζευγάρι, αρχίζει να μειώνεται ύστερα από τρεις συγκεκριμένες φάσεις: γάμος, καριέρα και παιδιά. Βέβαια, δεν είναι μόνο η έλλειψη χρόνου ή οι υπόλοιπες ευθύνες που μας αποσυνδέουν από αυτήν. Οι γάμοι και οι μακροχρόνιες σχέσεις τείνουν να σπάνε όταν τα δύο μέρη παύουν να ελκύουν και να ελκύονται μεταξύ τους. Όταν εξαρτόμαστε υπερβολικά από τον άλλον, όταν μπαίνει στην μέση η απόλυτη εξοικείωση, όταν περιορίζεις την ελευθερία και την ατομικότητα του άλλου, τότε το άτομο αυτό μας ελκύει όλο και λιγότερο. 

Όταν κάποιες γυναίκες γίνονται μητέρες και επενδύουν όλη την προσοχή τους στο παιδί, φυσικά απομακρύνονται από τους συντρόφους τους. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είδαμε ποτέ την ρομαντική πλευρά της μητέρας μας -γιατί όπως είπαμε η κοινωνία την είχε εκπαιδεύσει να την καταπιέζει- οπότε οι νέες μητέρες ακολουθούν το ίδιο πλάνο που θυμούνται από τις δικές τους μητέρες. Η κοινωνία διαρκώς στέλνει μηνύματα στις γυναίκες, ότι από την στιγμή που θα αποκτήσουν παιδιά χάνουν το δικαίωμα της σεξουαλικότητας. Η ελευθερία γίνεται συνώνυμη της ανευθυνότητας και ο αυθορμητισμός μεταφράζεται ως ανωριμότητα. Το ίδιο ισχύει και για την δουλειά. 

Η απόλυτη αφοσίωση της γυναίκας στην καριέρα της θεωρείται ότι την αποσυνδέει από την σεξουαλικότητα της, αφήνοντας την ζωή της να βγει εκτός ισορροπίας κατά έναν τρόπο που αποτυγχάνει να αναγνωρίσει την γυναίκα ως ολότητα. Αντιθέτως, η κοινωνία προσπαθεί να κατηγοριοποιήσει την ζωή της, και να την πείσει ότι ή θα ισχύει το σενάριο της συζύγου-μητέρας ή το σενάριο της δυναμικής αλλά single γυναίκας. Ακόμα, δεν έχουμε βρεθεί σε ένα σημείο που να προωθείται μια υγιείς εικόνα δυναμικής γυναίκας που δεν χαρακτηρίζεται η ολότητα της από ένα μοναδικό χαρακτηριστικό -είτε αυτό το χαρακτηριστικό είναι ο γάμος, είτε η μητρότητα, είτε η καριέρα.



Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα θεωρήσουν ότι όταν μια γυναίκα απολαμβάνει και επιδεικνύει την σεξουαλικότητα της, δεν είναι επειδή το θέλει πράγματι η ίδια, αλλά επειδή τα media την εκπαιδεύουν ότι αυτό περιμένει η κοινωνία από εκείνη προκειμένου να κερδίσει την προσοχή του άντρα. Κάτι που φυσικά, αντιβαίνει σε πολλές κοινωνικές κατασκευές που προαναφέρθηκαν. Η κοινωνία ποτέ δεν έμαθε την γυναίκα να είναι σεξουαλική -αντιθέτως την μάθαινε να ντρέπεται για την σεξουαλικότητα της και να παραμένει αγνή, γιατί τότε θα θεωρηθεί "αξιοπρεπές" άτομο. Το γεγονός ότι προσπαθούμε να μεταφράσουμε την σεξουαλική ελευθερία που διακατέχει τις σημερινές γυναίκες, ως κάτι αρνητικό και ως κάτι που δεν γίνεται φυσικά αλλά με στόχο να τραβήξει την προσοχή των αντρών, μας δείχνει πόσο προβληματική είναι ακόμα η κατάσταση. Που πρώτον, η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι πάλι αλληλένδετη με την επιθυμία των αντρών και όχι με την δική της επιθυμία, και που δεύτερον, εξακολουθούμε να ψάχνουμε λόγους ώστε η γυναίκα να μην είναι σεξουαλική. 

Όταν εξαναγκάζουμε έμμεσα μια γυναίκα να απεκδυθεί την σεξουαλικότητα της -διότι γνωρίζει ότι θα κριθεί έντονα γι' αυτό- τότε την αναγκάζουμε να απαρνηθεί ένα απόλυτα φυσιολογικό μέρος του ποια είναι. Δεν έχει σχέση με το σεξ σαν πράξη, αλλά με την αναγνώριση της ατομικής της ολότητας, της φυσικότητας του σώματος της, και των αναγκών της. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ότι μπορεί να αποδεχτεί ολόκληρη την ταυτότητα του. Αν κάποιος σε αποκόπτει αυτό το δικαίωμα τότε είσαι λιγότερο ζωντανός, και λιγότερο "ο εαυτός σου". Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να απομυθοποιούμε τις πεποιθήσεις γύρω από την γυναικεία σεξουαλικότητα, και να επιτρέπουμε σε κάθε άτομο να ζει ελεύθερα.

By Venetia Kamara







Share this:

9 comments :

  1. This is a bomb shoot girl. Your yellow blazers are so stunning and looks really nice on you. It has a perfect fit and the poses are so nice.
    The second and 4th photos are the bomb.
    Hope you are having a lovely weekend?
    visit: https://www.melodyjacob.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Get Latest 2 Oldest Lyrics Updates at Our Home LyricSoUp, We are making a big Database of Lyrics, We Have Many Variations of Lyric Languages. You Can Explore Lyrics by Artists, Album & by Songs Name. If you don't find any lyrics on Our website You Can Request us for that Easily by Contact us.

      LyricSoUp

      Delete
  2. Επιτελους καποιος το ειπε!

    ReplyDelete
  3. Εξαιρετικό άρθρο συγχαρητήρια 👏👏Συνέχισε έτσι και γράφε πιο συχνά άρθρα ❤❤είναι πολυ απολαυστικό να διαβάζεις κείμενα που χειρίζονται τόσο όμορφα την ελληνική γλώσσα -χωρίς να επιδιώκουν να αφήσουν εντυπώσεις

    ReplyDelete
  4. I agree with you completely! That double standard, rooted in prejudice, patriarchal misogyny, and the unforgivably hypocritical slut-shaming must be brought to an end.
    It is also true that there is discrimination against men who embrace more feminine dress and mindsets. I have encountered that a lot and mention it in my last blog post.
    I hope that women will fight back against the all too prevalent sex discrimination around the world, and in social media as well.
    P.S.: You look stunning in that yellow blazer mini-dress over the pretty red Team Mermaid graphic swimsuit.

    Last Minute Halloween Excuse Post with Old Full Drag Selfies and Thanks to Commenters

    ReplyDelete
  5. Ολοκληρωμένο, κατανοητό, και καλογραμμένο άρθρο. Θα συμφωνήσω μαζί σου λαμβάνοντας υπόψη πως γενικότερα η σεξουαλικη ζωή είναι γεμάτη προκαταλήψεις και περιορισμούς που δεν αρμόζουν για κανένα άνθρωπο παρά μόνο ως επιβολή μιας συντηρητικής εν γενεί παγκόσμιας κοινωνίας, με διάφορες διαβαθμίσεις άμα τον κόσμο. Στα πιο κοσμοπολίτικα μέρη του κόσμου, συνήθως παραθαλάσσια, η σεξουαλοκη ζωή είναι πιο ώριμη και αποτελεσματική για την υγεία του κάθε ανθρώπου. Η καλή μας διάθεση και υγεία εξαρτάται άμεσα εκτός από τη διατροφή μας, τρόπο ζωής μας κ.α. και από την ισορροπημένη εξέλιξη και συναναστροφή σε σχέση με την εκδήλωση της ερωτικής μας διάστασης.
    Συνέχισε να γράφεις έτσι απλά και συνεκτικά.

    ReplyDelete